Document Type : Original Article
Authors
Department of Handicrafts, Faculty of Applied Arts, University of Arts, Tehran, Iran.
Abstract
Keywords
Article Title [Persian]
Authors [Persian]
بیان مسئله: جامههای فتح صفوی، نوعی پوشش آیینی خاص هستند که بارزترین مشخصه و وجه اشتراک آنها استفاده گسترده از کتیبه و خوشنویسی است. علاوه بر خط، انواع نقوش تزیینی و نمادین، علائم نجومی و جدولهای طلسمی نیز در این پوشاک بهکار رفته است. این پیراهنها همانطور که از اسم آنها برمیآید، اغلب بههنگام جنگ و زیر زره پوشیده میشد و هدف، احتمالاً باید نوعی حرز در دستیابی به فتح و پیروزی در میدان جنگ باشد.
هدف: مقاله حاضر با هدف مطالعه بصری و محتوایی عناصر بهکار رفته در جامههای فتح صفوی در جهت روشن شدن ارتباط بین مفاهیم کتیبهها و نقوش و پیبردن به عوامل تأثیرگذار بر جامهها با در نظر داشتن شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دوره صفوی و در جهت پاسخ به این پرسش«جامههای فتح دوره صفوی از نظر ساختار بصری و محتوایی دارای چه ویژگیهایی است و چه کتیبهها، نقوش و نمادهایی در آنها بهکار رفته است؟» تدوین شده است.
روش پژوهش: روش پژوهش تحلیلی-تاریخی بوده و مطالب به صورت مطالعات کتابخانهای و میدانی گردآوردی شده است. جامعه آماری و مطالعاتی نیز شامل سه نمونه از جامههای فتح مربوط به دوره صفوی است که در موزههای داخلی محفوظ هستند.
یافتهها: با بررسی نمونههای موجود در موزههای ایران مشخص شد محتوای کتیبهها و نقوش بهکار رفته در جامهها با یکدیگر مرتبط بوده و مضامین متون مقدس، نمادها و علائم بهکار رفته در آنها، هریک بهنوعی بیانگر پیروزی، غلبه بر دشمنان و حفاظت در برابر انواع شرایط دشوار است. شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی حاکم بر دوره صفوی و عواملی چون مذهب، خرافهباوری و باستانگرایی، از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر نمونههای موجود محسوب میشوند؛ بر این اساس، علاوه بر استفاده از خوشنویسی بهعنوان تزیین غالب، استفاده از نمادهای باستانی نیز مهمترین وجه اشتراک این آثار است.
Keywords [Persian]