Document Type : Original Article
Authors
1 Department of Carpet, Faculty of Applied Arts, University of Arts, Tehran, Iran.
2 Departmentof Carpet, Faculty of Applied Arts, University of Arts, Tehran, Iran.
Abstract
Keywords
Article Title [Persian]
Authors [Persian]
بیان مسئله: چنین بهنظر میرسد که ارزیابی و ارزشیابی دستبافتهها بهویژه قالی از گذشتههای دور و با توجه به آموزههای سنتی و سینهبهسینه، عمدتاً بر پایه ویژگیهای بافت و کیفیت آن متداول و جاری بوده است. ویژگیهای ظاهری و زیبایی، همچنین ویژگیهای فنی متنوعی که در دستبافتهها وجود دارد، آنها را به اثری تبدیل کرده است که نیازمند معیارها و ساختارهایی متناسبتر از سنتها و گذشتههای متداول در ارزیابی مینماید. چنین بهنظر میرسد که بسیاری از کارشناسان ارزیابی سنتگرا بیشتر بر معیارهایی همچون تراکم بافت و مواد اولیه تأکید بیشتری دارند و این پژوهش در پی یافتن پاسخ این سؤال است که شاخصها و معیارهای پراهمیت کیفی و کمی ارزیابی دستبافتهها چیست؟
هدف: تبیین ارزشهای معیارهای کیفی و کمی دستبافتهها و ارائه ساختاری متناسب جهت اولویتدهی به ارزشهای کیفی (تجسمی) و اولویتهای کمی که در ارزیابیهای اقتصادی و بازرگانی نیز ملاک سنجش قرار خواهند گرفت هدف این پژوهش است.
روش پژوهش: این پژوهش کیفی است که با تکیه بر تحلیلها و استدلالهای علمی و کاربردی، ساختاری جدیدتر و متناسبتر جهت آموزش ارزیابی دستبافتهها معرفی مینماید و با تکیه بر مطالعات کتابخانهای، مصاحبه و تحلیل اطلاعات نوشته شده است.
یافتهها: این پژوهش نشان داد که شاخصهها و معیارهای کیفی چون رنگ و طرح و نقش در ارزیابی دستبافتهها در اولویت هستند؛ همچنین شاخصهها و معیارهای کمی مانند بافت و اندازه برخلاف روشها و شیوههای ارزیابیهای سنتگرایانه دستبافتهها از اهمیت کمتری برخوردار هستند.
Keywords [Persian]