Document Type : Original Article
Authors
1 Department of Painting, Faculty of Arts, Sourah University, Tehran, Iran.
2 Department of Painting, Faculty of Art, Soore University, Tehran, Iran
Abstract
Keywords
Article Title [Persian]
Authors [Persian]
بیان مسئله: دوران قطب شاهیان در دکن، یکی از دورانهای اوج فرهنگ ایرانی خارج از مرزهای جغرافیایی آن است. قطب شاهیان بهواسطه ایرانیتبار و شیعه بودن، گرایش خاصی به فرهنگ ایران داشتند و تعداد زیاد مهاجران و کارگزاران ایرانی در دکن، به رونق فرهنگ ایرانی در قلمرو ایشان اضافه میکرد. با پشتوانه فرهنگ ایرانی و حمایت ایشان، آثار هنری و ادبی زیادی شکل گرفت که در بر گیرنده یک تعامل فرهنگی شکوهمند میان فرهنگ جنوب هند و ایران است. یکی از این آثار، فالنامه مصوری است که در گلکنده کار شده است. این فالنامه دارای 37 نگاره است که مجموعهای از مضامین مختلف را در بر میگیرند که هریک از آنها را میتوان بهنوعی با فرهنگ، سیاست، مذهب و فرهنگ ایرانی ارتباط داد؛ از اینرو مسئله این پژوهش، این است که تا چه اندازه از طریق مضامین مختلف نگارههای این کتاب، میتوان جنبههای مختلف فرهنگ ایرانی و تأثیرگذاری آن را در متن فرهنگ دربار قطب شاهیان، بازخوانی کرد.
هدف: شناخت بیشتر قلمرو نفوذ فرهنگ ایرانی در سرزمین شبهقاره هند بهویژه در منطقه دکن هدف این پژوهش است.
روش پژوهش: با روش توصیفی-تحلیلی، با استناد به اسناد تاریخی، به تحلیل میزان نفوذ جنبههای مختلف فرهنگی در دکن پرداخته میشود.
یافتهها: نگارههای فالنامه خلیلی، آمیزهای از مضامین دینی، اسلامی و مذهبی با محوریت تشیع هستند؛ در کنار این مضامین، تعدادی از نگارهها به موضوعات ادبی و تاریخ باستان ایران پرداختهاند و مشخصاً یک نگاره از این نسخه با پرداختن به شاهتهماسب، تاریخ معاصر آن زمان را در بر میگیرد. تدقیق در نگارهها نشان میدهد در همه این نگارهها به اشکال مختلف، شاهد جنبههای مختلف فرهنگی و حتی سیاسی ایران، از فرهنگ رسمی گرفته تا فرهنگ عامه هستیم که نشانی از نزدیکی زیاد این دو فرهنگ میدهد.
Keywords [Persian]