Document Type : Original Article
Author
Assistant Professor, Department of Visual Communication, Faculty of Visual Arts, Tehran University of Art, Tehran, Iran.
Abstract
Keywords
Article Title [Persian]
Author [Persian]
مقدمه: حامیان هنر در تحولات هنری ایران همواره تأثیرگذار بودهاند و فعالیتهای حاکمان قراقویونلو و تأثیراتی که در فرهنگ ایران برجایگذاشتهاند، بهویژه در دوران «پیر بوداق» قابل توجه و شایستة دقت نظر است. نسخههای ارزشمندی از این دوران در کتابخانههای سراسر جهان موجود است. امروزه، این دیوانها و مجموعههای شعری، آثار ارزشمند ادبی و هنری هستند که نیازمند پژوهش و مطالعهاند. دوران حکمرانی پیر بوداق حتی از نظر تاریخی نیز کمتر مورد توجه بوده است، به ویژه کارهای وی بهعنوان فرمانروای حامی اهل علم و هنر، کمتر دیده و بازگو شده است. پیر بوداق، فرزند شاه جهان در حدود نیمة دوم سدة نهم قمری به حکومت میرسد و طی حدود دو دهه حکمرانی در شیراز و بغداد، با ایجاد کتابخانه و کارگاههای کتابسازی و تهیة نسخههای فاخر مصور و مجموعه اشعار، تاثیر بسزایی در اعتلای امور فرهنگی و هنری داشته است. کتابخانة او محل گردهمآیی گروه قابل توجهای از شاعران، نویسندگان، خوشنویسان و تذهیب گران مختلف بوده است. هدف این پژوهش، معرفی پیر بوداق، آثار موجود در کتابخانه و فعالیتهای وی بهعنوان حامی هنر است. همچنین، بررسی ویژگیها و ارزشهای تصویری نسخههایی که در دوران او به انجام رسیده است. در نهایت به سوال چگونگی تاثیر و باز نمود حمایتگری پیربوداق در تهیه آثار هنری دوران حیات وی پاسخ داده میشود.
روش پژوهش: این پژوهش کیفی است و نتایج آن به شیوه – توصیفی و تحلیلی با رویکرد تاریخی و تکنگاری ارائه شده و از منابع اسنادی، کتابخانهای و منابع اینترنتی موزهها و مجموعهداران خصوصی برای جمعآوری دادهها استفاده شده است. در این پژوهش اسناد مهم و کتابها شامل: بیست دو نسخه مصور و غیر مصور با آرایه و تذهیب، در چهار گروه: اسناد، نسخههای غیر مصور، نسخههای مصور و مجموعه اشعار و جُنگها طبقهبندی شده و با توجه به دادهها مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
یافتهها: نگاه هنرمندانۀ پیر بوداق و حمایتهای خاص او از کتابآرایی و نسخههای تهیه شده برای وی، جلوهای فاخر از هنر و ادبیات شعری سدة نهم ه.ق ایران را موجب شده است. این حامی با توجه به سلیقه والای هنرمندانهای که داشت بهترین هنرمندان، خوشنویسان، تذهیبگران و نقاشان عصر خویش را در کتابخانه خود گرد آورد تا آنها بتوانند در طراز دیدگاه هنری او فعالیت کنند.
نتیجهگیری: این پژوهش نشان میدهد که ذوق و حمایتهای پیر بوداق در تهیۀ نسخههای مصور تأثیرگذار بوده و زیباییشناسی هنر کتابآرایی در دورة وی ارتقا یافته است. او میراثدار هنری دورة بایسنقر و شاهرخ و انتقال آن به شیراز و بغداد بود و فعالیت او موجب گذار هنر تصویر از هرات به دربار ترکمانان و سپس صفویان شد.
Keywords [Persian]