Document Type : Original Article
Authors
1 Ph.D. Student in Islamic Arts, Faculty of Islamic Arts, Tabriz Islamic Art University, Tabriz, Iran.
2 Professor at the Faculty of Fine Arts, Atatürk University, Erzurum, Türkiye.
3 Assistant Professor, Department of Animation and Cinema, Faculty of Arts, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.
Abstract
Keywords
Article Title [Persian]
Authors [Persian]
مقدمه: پژوهش حاضر به بررسی و تحلیل بازنمایی سرمایۀ فرهنگی و شکلگیری هویت در انیمیشنهای «شگفتانگیزان» (۲۰۰۴)، «وال- ای» (۲۰۰۸) و «راتاتویی» (۲۰۰۷) میپردازد. این پژوهش با اتکا به نظریۀ «سرمایۀ فرهنگی» پیر بوردیو بهعنوان چارچوب نظری خود، شباهتهای مضمونی و رویکردهای منحصربهفرد انیمیشنهای مذکور به سرمایۀ فرهنگی و هویت را بررسی میکند. هدف پژوهش حاضر شناسایی نقش سرمایه فرهنگی در شکلدهی به هویت شخصیتها در انیمیشنهای منتخب تبیین ذائقه و مصرف فرهنگی در بستر شکلگیری هویت است.
روش پژوهش: پژوهش حاضر از تحلیل کیفی برای بررسی پویایی سرمایۀ فرهنگی و تأثیر آن بر شکلگیری هویت در انیمیشنهای منتخب استفاده میکند. فرآیند جمعآوری دادهها با عنایت به یک مدل ششمؤلفهای از سرمایۀ فرهنگی، و از راه مشاهده و خوانش عمیق انیمیشنها و یادداشتبرداریهای متعدد از آنها انجام میپذیرد. تفسیر دادهها شامل ترکیب و تطبیق این مشاهدات برای تشخیص الگوها و تضادهاست.
یافتهها: با تجزیه و تحلیل انیمیشنهای منتخب، هشت مضمون مشترک مربوطبه سرمایۀ فرهنگی و شکلگیری هویت یافت شد: شکلگیری هویت فرهنگی و شبکههای اجتماعی، تحرک و طبقهبندی اجتماعی، بهرسمیتشناسی و پویایی قدرت نمادین، سابقۀ آموزشی و هویت حرفهای، ذائقه و مصرف فرهنگی، روایتهای فرهنگی و بازنمایی رسانهای، سرمایۀ فرهنگی تجسمیافته و تعامل اجتماعی و مقاومت و مذاکره دربارۀ هنجارهای فرهنگی. در مقام تطبیق و مقایسه، «راتاتویی» در بازنمایی قدرت دگرگونکنندۀ خلاقیت و هنر آشپزی، بهچالش کشیدن تعصبات اجتماعی و ترویج فراگیری در دنیای آشپزی، برتر از دو اثر دیگر ظاهر میشود. بازنمایی سرمایۀ فرهنگی در این انیمیشن برجستهتر است و تفسیری از شکلگیری هویت فراتر از هنجارهای مرسوم ارائه میدهد.
نتیجهگیری: کاوش سرمایۀ فرهنگی و شکلگیری هویت در میان فیلمهای انیمیشن، ارتباط وثیقی با تجارب انسانی و پویاییهای اجتماعی دارد. هر یک از انیمیشنهای «شگفتانگیزان»، «وال- ای» و «راتاتویی»، شخصیتهایی را بهتصویر میکشند که در حال تغییر هویت در میان بافتهای اجتماعی هستند. این انیمیشنها از طریق روایتها و شخصیتهای متقاعدکنندۀ خود، اهمیت پذیرش تنوع، بهچالش کشیدن هنجارها و پرورش فراگیری را برجسته میکنند.
Keywords [Persian]