Document Type : Original Article
Author
Assistant Professor, Department of Visual Communication, Faculty of Visual Arts, Isfahan Art University, Isfahan, Iran
Abstract
Keywords
Main Subjects
Article Title [Persian]
Author [Persian]
مقدمه: تصویرسازی علمی- آموزشی نقشی مهم و تأثیرگذار در سادهسازی مفاهیم پیچیده و جذابیت بصری آنها برای فراگیران ایفا میکند. عناصر چندرسانهای، مانند تصاویر، نمودارها و تصاویر متحرک، در کنار صداها و موسیقی، اثربخشی تصاویر آموزشی را افزایش میدهند. این عناصر، یک بستۀ جامع نمایش بصری ارائه میکنند که میتواند اطلاعات متنی را پشتیبانی و تقویت کند. به عبارت دیگر، چندرسانهایها شاخههایی نوین از تصویرسازی هستند که براساس دستآوردهای فناورانۀ معاصر و نیز ورود به عرصههایی مرکب از عناصر هنری و رایانه، جایگاه ویژهای در دوران ما یافتهاند. فراگیران میتوانند مفاهیم انتزاعی را تجسم کنند، فرآیندها را درک کنند و ارتباط میان ایدههای مختلف را آسانتر درک و برقرار کنند. علاوهبر این، از عناصر چندرسانهای میتوان برای ارائۀ نمونههای واقعی و مطالعات موردی استفاده نموده و تجربۀ یادگیری را مرتبطتر و کاربردیتر کرد. با پیشرفت فناوری و هنرهای جدید، اکنون معلمان به طیف گستردهای از عناصر چندرسانهای برای ایجاد تجسمهای آموزشی جامعتر دسترسی دارند. یکی از این فناوریها که توجه زیادی را بهخود جلب کرده، فناوری هولوگرافیک است. این پژوهش به بررسی و تبیین نقش و جایگاه تصویرگران علمی- آموزشی در خلق محتواهای تصویری- آموزشی چندرسانهای، مبتنی بر فناوری نوین هولوگرافیک، پرداخته است. در این راستا، پژوهش حاضر برای پاسخگویی به این پرسش صورت میپذیرد: کیفیت تأثیرگذاری عناصر چندرسانهای در تصویرسازی علمی- آموزشی، متکی بر فناوری هولوگرافیک، چگونه است؟
روش پژوهش: پژوهش حاضر که از نوع نظری است، با هدف بررسی میزان و کیفیت تأثیر عناصر چندرسانهای در تصویرسازی علمی- آموزشی، بهویژه متکی بر فناوری هولوگرافیک و بهروش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است و گردآوری اطلاعات بهشیوۀ کتابخانهای و اسناد الکترونیکی تنظیم شده است.
یافتهها: با استفاده از قدرت تصویرگری چندرسانهای، و تکیه بر فناوری هولوگرافیک و ترکیب محرکهای دیداری، شنیداری و لامسه، مخاطبان میتوانند با درک فضایی ملموستر و مطالعۀ چندوجهی سوژه، بهدلخواه خود، یادگیری فراگیرتری تجربه کنند که درک، حفظ و مهارتهای تفکر انتقادی را بیش از پیش افزایش میدهد.
نتیجهگیری: ادغام عناصر چندرسانهای با پلتفرمهای مبتنی بر سیستمهای یادگیری نوین، دسترسی و همکاری یکپارچه را در دستگاهها و مکانهای مختلف امکانپذیر میسازد. چندرسانهایها، بهویژه از نوع هولوگرافیک، دارای امکاناتی بیپایان هستند و تصویرگران با افزودن وجوه خلاقانه و ایدهپردازیهای نوآورانۀ خویش به این رسانههای نو میتوانند سازوکارهای کمی و کیفی آموزش را متحول سازند.
Keywords [Persian]