Reflection of the originalist discourse of the 1940s and 1950s in the thought and works of Morteza Momayez (Case study of Momayez's cover design for publications)

Author

Assistant Professor, Visual Communication Department, Faculty of Visual Arts, Isfahan University of Art, Isfahan, Iran.

10.22055/pyk.2025.20005

Article Title [Persian]

بازتاب گفتمان اصالت‌گرای دهۀ ۴۰ و ۵۰ شمسی در اندیشه و آثار مرتضی ممیز (مطالعه موردی طرح جلدهای ممیز برای نشریات)

Author [Persian]

  • رسول کمالی دولت آبادی
استادیار گروه ارتباط تصویری، دانشکدۀ هنرهای تجسمی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران.
Abstract [Persian]

مقدمه: گفتمان اصالت‌گرای حاکم بر دهۀ ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰ شمسی ایران (تا آستانۀ انقلاب) با هدف بازتعریف هویت ملی در عرصۀ جهانی به برجسته‌سازی عناصر فرهنگی زیست‌بوم ایرانی پرداخت و هماهنگ با تمایلات تجددخواهانۀ نخبگانی- حکومتی جامعه، جریانی «نوسنت‌گرا» را در هنر، ادبیات و گرافیک ایجاد کرد. مرتضی ممیز از دهۀ ۵۰، به بعد تمایلات اصالت‌گرایانۀ خود را در یادداشت‌هایی بازتاب داد. این مقاله با هدف تبیین مؤلفه‌های اصالت‌گرایی در اندیشۀ طراحانۀ ممیز و بازتاب اولین‌بارۀ این مؤلفه‌ها در سفارش‌های فرهنگی وی (دهه‌های ۱۳۴۰-۱۳۵۰)، در پی پاسخ به این پرسش‌هاست که مؤلفه‌های اصالت‌گرا در اندیشۀ طراحانۀ مرتضی ممیز کدامند؟ و این مؤلفه‌ها به‌ چه ‌شکل در طرح ‌جلدهای ممیز برای نشریات ظهور یافته‌اند؟
روش پژوهش: پژوهش حاضر کیفی، از نظر هدف بنیادی و به‌روش توصیفی-تحلیلی (مبتنی‌بر نظریۀ تحلیل‌گفتمان) انجام شده است؛ جمع‌آوری اطلاعات به‌شیوۀ کتابخانه‌ای و مشاهده و گزینش هدفمند تصاویر مرتبط با موضوع پژوهش میسر شد؛ این مقاله ذیل تحلیل شرایط تاریخی- اجتماعی و فضای گفتمانی حاکم بر دهه‌های ۱۳۴۰-۱۳۵۰ ایران، خاستگاه تمایلات اصالت‌گرایانۀ ممیز را تبیین می‌کند؛ سپس با فیش‌برداری از پنجاه مقالۀ ممیز، به استخراج و دسته‌بندی مؤلفه‌های اصالت‌گرای آن می‌پردازد. در ادامه، نمود بصری مؤلفه‌های استخراج ‌شده در ۱۲ طرح‌جلد ممیز برای نشریات (۱۳۴۰ -۱۳۵۷) تحلیل می‌شود.
یافته‌ها:. می‌توان به شش مؤلفۀ کلی اصالت‌گرا در اندیشه و آثار ممیز اشاره کرد که با استناد به یادداشت‌های وی، از ویژگی‌های فرهنگ و هنر ایرانیان در گذشته بوده‌اند: «نجابت و فروتنی»، «نگرش عرفانی»، «طنازی و زیرکی»، «بازآفرینی مداوم سنت تصویری ضمن لحاظ مفاهیم درونی- تاریخی آن‌»، «حفظ ارزش‌های فرمی- فرهنگی حروف و خوشنویسی ایرانی» و «به‌کارگیری موضوعات، فرم‌ها و تمهیدات جدید در بستر هنر- فرهنگ ایرانی».
نتیجه‌گیری: ممیز به‌واسطۀ ارتباط و همکاری با نخبگان هنر و فرهنگ، در فضای هژمونیک گفتمان اصالت‌گرای این دو دهه، دست به‌خلق آثار گرافیکی زد که دارای ارزش‌های نوسنت‌گرایانه بودند.

Keywords [Persian]

  • مرتضی ممیز
  • گفتمان اصالت‌گرا
  • گرافیک نشر
  • طرح ‌جلد نشریات
  • ایران دهۀ ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰ شمسی