تحلیل رشته‌های هنری دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی تحت پوشش مستقیم وزرات عتف

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه گرافیک، دانشکده هنر، دانشگاه شهیدچمران، اهواز، ایران

2 کارشناس ارشد علم اطلاعات و مدیریت دانش دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران

چکیده

بیان مسئله: افزون بر هفتاد سال از تشکیل رسمی اولین دانشکده هنری تحت پوشش مستقیم آموزش عالی ایران می‌گذرد. ازآن زمان تاکنون رشته‌های حوزه هنر در زیر مجموعه تشکیلات دانشگاهی به نام دانشگاه تخصصی، پردیس، دانشکده، گروه و رشته در نقاط مختلف کشور توسعه یافتند. از این رو مسئله این پژوهش‌ چگونگی گسترش آموزش عالی هنر در ایران، در طول زمان و بر اساس استعداد منطقه‌ای و بیان وضعیت کنونی آن است و به سؤالاتی چون شمار رشته‌ محل‌های هنر دانشگاه‌های تحت پوشش مستقیم وزارت علوم و مقاطع آن‌ها و نیز چگونگی مقاطع این رشته‌ها و همچنین چیستی نظام تشکیلاتی دانشگاهی که رشته‌های هنری در ذیل مدیریت آن فعالیت می‌کنند، پاسخ داده می‌شود.
هدف: شناخت افزون­تر ساختار آموزش عالی هنر ایران و رشته‌محل‌ها و مقاطع آن‌ها به منظور کاربردهای مختلف همچون پذیرش دانشجوی خارجی در رشته‌های هنر دانشگا‌ه‌های ایران از اهداف اصلی این پژوهش است.
روش پژوهش: پژوهش حاضر ترکیبی از رویکرد‌های کمی و کیفی است که داده‌‌های آن از درگاه­‌های اینترنتی دانشگاه‌های کشور و دفترچه‌ رشته‌محل‌های سازمان سنجش و سایر منابع اطلاعاتی و کتابخانه‌ای به دست آمده است. در ادامه فرآیند تحقیق داده‌ها به­ صورت ‌آماری بر اساس سیر تاریخی تأسیس رشته‌ها و ساختار مقاطع رشته‌های دانشگاهی در ایران تحلیل محتوی و نتایج آن به صورت تحلیلی ارائه شده است.
یافته‌ها: یافته‌های این مقاله نشان داد که از زمان تأسیس دانشگاه با مفهوم امروزی آن در ایران، تاکنون حدود ۳۴۱رشته محل در مقاطع سه‌گانه، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تحت پوشش وزارت علوم و در ذیل نام ۸۶ عنوان رشته مصوب راه‌اندازی شده که در این میان، سهم مقطع کارشناسی ۱۸۶، کارشناسی ارشد۲۲۲ و دکتری ۴۶ رشته محل بوده است. با توجه به این آمار و آنچه در متن آمده به گمان نگارندگان از میان رشته‌های هنری مختلف، رشته فرش بر اساس استعداد محلی و منطقه‌ای راه‌اندازی شده و در این میان جای رشته موسیقی نواحی خالی ‌است. از این رو شایسته است راه‌اندازی سایر رشته‌های با ظرفیت خاص منطقه‌ای توسط دانشگاهای محلی مورد توجه قرار گرفته و نسل تازه‌ای از هنرمندان دانشگاهی از میان مناطقی که تولیدات و رشته‌های هنری در آن‌ها ریشه‌دار است با دانش نو به جامعه هنری ایران و جهان معرفی شوند.

کلیدواژه‌ها


- Arianpour, A.A. (1956). From Musiqar School to Tehran Conservatory. Music Magazine, (4).
- Azizi, M M. (2003). Transformation of the departments of the Faculty of Fine Arts. Fine Arts, pp. 4-15.
-Beheshtipour, R. (2009). History of classical music. Http://salmak.blogfa.com/post/10
- Pakzad, Z. (2003). A report on art education in the UK. Journal of Art Effect, (23), pp. 82-85.
- Ozsoy, V. (2012). History of Art Education in Turkey: A Brief History of Art Education and Art Teacher Training in Turkey. InSEA Newsletter, 4(1).
- Zargarinejad, Gh. H. (2007). From Mostazarfeh School to the Faculty of Fine Arts A review of the formation and establishment of the Faculty of Fine Arts at the University of Tehran. Fine Arts, (30), pp. 5-12.