Document Type : Original Article
Authors
1 Department of Art, Faculty of Art & Architecture, Shiraz University, Shiraz, Iran
2 Department of Art, Faculty of Art & Architecture, Shiraz University, Shiraz, Iran.
Abstract
Keywords
Article Title [Persian]
Authors [Persian]
بیان مسئله: ایل خمسه بههمراه ایل قشقایی از ایلات تولیدکننده قالی در استان فارس محسوب میگردد. طایفه غنی از ایل عرب خمسه از معروفترین طایفه قالیباف این ایل میباشد. این طایفه در طول سه دهه اخیر بهصورت خودجوش و هدایت شده در روستاهای شهرستان سرچهان ساکن شدهاند. از زمان اسکان تاکنون، قالیبافی در این روستاها ادامه داشته است. این مقاله بهدنبال پاسخدهی به این پرسش هست که وضعیت کنونی قالیبافی طایفه غنی در روستاهای سرچهان از نظر طرح و نقش، رنگ و ساختار بافت چگونه است؟
هدف: شناسایی ویژگیهای فنی و فرمی قالی طایفه غنی اسکان یافته در روستاهای سرچهان هدف این پژوهش میباشد.
روش پژوهش: روش پژوهش توصیفی-تحلیلی است و انتخاب نمونهها تصادفی بوده است، بهجز بخشهای تاریخی که از طریق مطالعه کتابخانهای بهدست آمده، بخش اعظم گردآوری اطلاعات مقاله بر پژوهشهای میدانی استوار است که از منطقه بهدست آورده شده است و در بخش تخصصی این پژوهش ابزار گردآوری اطلاعات کارت مشاهده میباشد.
یافتهها: یافتههای پژوهش بر اساس تحلیل ۲۸ تخته قالی نشان میدهد طرح ترنجی، لچک ترنجی، سه ترنجی، چهار ترنجی و چند ترنجی (ترنج دو ردیفه) از اصلیترین و متنوعترین طرح قالی این طایفه میباشد که در آن ترنجها بههم پیوسته و در نمونه لچکدار نیز لچکها بههم پیوسته هستند، نقوش گیاهی، جانوری و انسانی بهشکل هندسی و الگوپذیری از طبیعت پیرامون و همچنین با تکیه بر باورها و اعتقادات آنها بافته شده، نقوش مرغ و درخت به اشکال گوناگون از بسامد بیشتری برخوردارند. و در نمونههای متأخر از تعدد و تنوع نقوش کاسته شده و نقوش غیرهندسی بهصورت طبیعی استفاده شده است. از نظر فنی، ساختار بافت با استفاده از گره متقارن، مواد اولیه پشمی (تار، پود، پرز) و چلهکشی ثابت میباشد. الیاف بهکار رفته با مواد شیمیایی رنگرزی شده که رنگ زمینه تمام قالی مورد بررسی لاکی بود.
Keywords [Persian]