Document Type : Original Article
Authors
1 PhD in Islamic Art, Faculty of Art and Architecture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.
2 Professor of Visual Communication Department, Faculty of Art and Architecture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.
3 Associate Professor, Department of Archaeology, Faculty of Conservation and Restoration, Isfahan Art University, Isfahan, Iran.
Abstract
Keywords
Main Subjects
Article Title [Persian]
Authors [Persian]
مقدمه: «مناره یا میل کرات» واقع در روستای کرات از توابع شهرستان تایباد در استان خراسان رضوی ایران، ازجمله بناهای کهنی است که در وضعیت خوبی بسر میبرد. پژوهشهایی که به منارۀ کرات پرداختهاند، آنچه از کتیبۀ این مناره باقی مانده است، کامل قرائت نکردهاند و در برخی از آنها متن کتیبه و تاریخگذاری بنا با یکدیگر متفاوت است. سازمان میراث فرهنگی ایران این اثر را بهشمارۀ ۱۲۳ بهثبت رسانده و آن را متعلق به قرن 6 ه. ق میداند. پژوهش حاضر برای رفع اختلافها و ابهامات در متن کتیبه و تاریخگذاری بنا درصدد پاسخ به این پرسش است که متن کتیبۀ این مناره و تاریخ ساخت آن چیست؟
روش پژوهش: پژوهش حاضر بهروش کیفی انجام شده است. در این پژوهش اطلاعات پیرامون مناره کرات، از طریق مطالعات میدانی در محل مناره و بررسیهای تطبیقی با منارههای ساخته شده در بازه زمانی قرن چهارم تا ششم هجری قمری حوزه جغرافیایی خراسان و مراجعه به منابع تکمیلی و همچنین نقد و بررسی دستآوردهای پژوهشگران این حوزه بهصورت کتابخانهای و اسنادی گردآوری شده و به روش توصیفی و تحلیلی ارائه شده است.
یافتهها: این پژوهش با خوانش و بازسازی قسمتهای باقی مانده از کتیبۀ این بنا بهروش دیجیتال و تطبیق محتوای آن با منابع تاریخی دریافته است که منارۀ کرات یک منارۀ مستقل و مربوط به قرن ۴ ه.ق و احتمالاً دورۀ حکومت غزنویان در ایران بوده است که بهدستور «شیخ ابوبکر» در سالهای قرن ۴ ه.ق، بر سر راه مواصلاتی خواف به باخرز، در بالای تپهای در مجاورت روستای کرات، ساخته شده است. بهواسطۀ خوانش کتیبه و کشف تاریخ ساخت، منارۀ کرات کهنترین منارۀ تاریخدار در ایران است.
نتیجهگیری: با توجه به شرفه داشتن این مناره بر محیط پیرامون، به نظر میرسد کاربرد آن استراتژیک بوده که در کنار مجموعۀ ارسلان جاذب، دو اثر مربوط به دوره غزنوی هستند که در خاک امروز ایران واقع شدهاند.
Keywords [Persian]